Trečiadienis, 24 balandžio, 2024
PradžiaTEISĖTaisyklės lavai/kateriaiAr galima plaukti nežymėtu vandens keliu - dedame riebų tašką.

Ar galima plaukti nežymėtu vandens keliu – dedame riebų tašką.

- Advertisement -

Kone kas savaitę laivavedžių socialiniuose tinkluose užduodami panašūs klausimai:

  • Ar galima plaukti Nemunu Alytuje
  • Ar galima plaukti ne navigacijos sezono metu
  • Ar galima žiema paplaukti Nemunu
  • Ar galiu Birštone įsileisti valtį iki Balandžio 21

Ir svarbiausia, kad kiekvieną kartą stebime už ir prieš pasisakančių tiradas ir prieštaravimus ir kartais lengvus pykčius. Šiuo straipsniu stengsimės žmoniška kalba paaiškinti, kas leidžiama, o kas ne. Ir svarbiausia, kad mes remsimės oficialiais atsakingų institucijų atsakymais, o ne savo asmenine nuomone.

Iš kur atsiranda prieštaravimai ar galima plaukti

Yra keli teisės aktai, kurie skirtingai traktuojami skirtingomis asmenų grupėmis. Ne paslaptis, kad tarp tikrų laivavedžių ir žvejų pastoviai kyla konfliktai ir dažnas žvejys nepraleidžia progos paskambinti aplinkosaugai. Nes jam atrodo kad jis puikiai išmano įstatymus. Ir ši grupė asmenų remiasi garsiai nuskambėjusiu ir dažnam girdėtu įsakymu  Nr. D1-187 (Dėl aplinkosaugos sąlygų plaukioti vandens telkiniuose). Kuriame labai aktyviai naudojamas terminas – plaukiojimo sezonas. Ir dažnai minima data – Birželio 21d.

Svarbu paminėti, kad šis išaiškinimas galioja visuose oficialiuose vandens keliuose (išimtis taikomos Kauno Marioms ir Kuršių marioms, kalbant apie vandens plotą, kuris nepatenka į vandens kelio zoną).

Prieštaravimų virtinė

Taigi, anot anksčiau minėtų D1-187 taisyklių galingais varikliais iki balandžio 21d. draudžiama plaukti. Bet, visi pamiršta, kad Aplinkosaugos sąlygose nustatyti apribojimai plaukiojimo priemonėms netaikomi vidaus vandenų keliuose. Todėl dažnai diskusijose ištraukiamas kitas svarbus įsakymas: DĖL VIDAUS VANDENŲ KELIŲ EKSPLOATAVIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO ir pradedama baksnoti į kelio ir navigacijos sezono sąvokas. Suplakant abu teisės aktus, ir bandant įrodyti, kad jeigu kelias nežymėtas tai ir plaukti juo negalima. Netgi „pasakojama” kad aplinkosaugininkai naudoja šį argumentą.

Oficiali atsakingų institucijų pozicija

Kad nedrumsti be reikalo upių vandens, nusiuntėm užklausą į susisiekimo ministeriją su keliais klausimais.

  1. Ar galima plaukti vidaus vandens keliu ne navigacijos sezono metu?
  2. Ar vandens kelias išlaiko savo statusą visus metus?
  3. Jeigu vandens kelio statusas galioja visus metus ar jam taikomi aplinkosaugos taisyklių apribojimai?

Ir neilgai trukus mus pasiekė laiškas, kurio tekstas skamba taip:

Laba diena,

Atsakydami į Jūsų pateiktus klausimus, informuojame, kad laivyba vidaus vandenų keliuose ne navigacijos sezono metu nėra draudžiama, tačiau gali būti nesaugi, nes laivakelis nėra pažymėtas navigacijos ženklais, o vandens keliuose gali būti kliūčių, kurių, esant aukštesniam vandens lygiui, nesimato, todėl už plaukimo saugumą atsako laivavedys.

Saugios laivybos sąlygos yra užtikrinamos navigacijos sezono metu, kai eksploatuojamų vidaus vandenų kelių laivakelis yra paženklintas navigacijos ženklais arba pažymėtas locmano žemėlapyje ir yra prižiūrimas vidaus vandenų kelio valdytojo (stebimi gyliai ir vandens lygiai, šalinamos susidariusios seklumos ir kliūtys).

Atkreipiame dėmesį, kad ne visi vidaus vandenų keliai yra eksploatuojami navigacijos sezono metu. Navigacijos sezono pradžią ir pabaigą bei eksploatuojamų vidaus vandenų kelių ruožus nustato vidaus vandenų kelio valdytojas.

Atsakydami į jūsų klausimą dėl vandens kelio statuso, pažymime, kad vidaus vandenų keliai, įtraukti į vidaus vandenų kelių sąrašus, išlaiko vidaus vandenų kelių statusą net ir tuo atveju, kai jų laivakelis nėra paženklintas navigacijos ženklais arba pažymėtas locmano žemėlapyje ne navigacijos sezono metu ar kai jie yra neeksploatuojami.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2004 m. balandžio 15 d .įsakymu  Nr. D1-187 patvirtintose Aplinkosaugos sąlygose nustatyti apribojimai nėra taikomi vandens keliuose.

Pagarbiai

Teresa SELEZNIOVA

Vandens ir geležinkelių transporto politikos grupės patarėja

Išvados

Plaukti Nemunu (su išimtimis) galima 365 d., ypač kai navigacijos sezono metu sudėtos švytinčios bojos. Oficialus vandens kelias išlieka keliu, netgi nesant žymėjimui. Ir oficialiems vandens keliams, netaikomos aplinkosaugos taisyklės. O apie išimtis Kauno ir Kuršių mariose jau kitam straipsni.

Informacija apie vandens kelius

Reklama
Panašus straipsniai
- Advertisment -

Populiariausi