Penktadienis, 26 balandžio, 2024
PradžiaVandens transportasAksesuarai/DalysApsaugos priemonės laivams 1d.

Apsaugos priemonės laivams 1d.

- Advertisement -

Laivo apsauga – arba tobulybei nėra ribų.

Dažnai nauji laivavedžiai perka laivus vedami impulso ir retas pamasto tiek apie laivo saugojimo iššūkius, tiek apie paties laivo apsaugos sistemą. O problema yra tiek aktuali ir dažnai aptarinėjama, bet dažnai ir vedanti į niekur. Nes saugoti tenka ne tik laivą, bet ir priekabas, pakabinamus variklius, laivo elektroniką ir šiaip skirtingus rakandus.

Apsaugų tipai

Turbūt nėra paslapties, kad kiekvienas norėtu laikyti savo laivus ant vandens, ar tai būtų 3 metrų guminė valtis, ar motorinė trijų aukštų jachta. Ir todėl iškarto iškyla klausymas, ar marina/klubas kuriame jus laikote savo vandens priemonę, teikia bent kažkokią apsaugą. Dažnai galima pamatyti kelias vaizdo kameras, tačiau retai bus fizinė apsauga arba tuo labiau draudimas vagystės atveju.

Fizinė laivų apsauga

Tvoros nuotrauka, kurioje yra skylė

Čia įtraukiamos visos fizinės priemonės nepriklausomai nuo saugojimo vietos. Tiek tvora, kuri atlieka labiau psichologinio barjero funkciją. Tiek sargas, kuris būna retas svečias Lietuvos marinose, tačiau dažnai pamatysi garažų kooperatyve miegantį savo budelėje. Bei jūsų garažas ir jo vartai kuriame laikote savo guminukę. Ir atskirai visos šios priemonės gali atlikti, priklausomai nuo priemonių, arba puikios tvirtovės funkciją, arba turi labiau tik vizualinę naudą. Jokia tvora nesustabdys vagies, ir užrakintos durys neapsaugos nuo valties vagystės kad ir kokio storio jos būtų. Dažnai visų priemonių kompleksas apsaugo labiau, tačiau niekada negarantuoja pilnavertės apsaugos. Pvz. Kauno Mariose buvo momentas, kai vagys vandeniu nutempdavo laivus. Todėl atsirado vartai ant vandens.

Elektroninės apsaugos priemonės

Į šią kategorija papuola viskas, kas turi elektroninius komponentus. Tai gali būti tiek kameros, tiek profesionalios apsaugos sistemos, tiek vadinami gps trakeriai, kurių pagalba galite stebėti savo valties lokaciją. Beje GPS sistemos pastaruoju metu tapo labai sofistikuotos, ir ypač laivų pramonei gaminami produktai turi dedikuotas aplikacijas. Per jas galite stebėti tiek pačio laivo lokaciją, bei pajungti papildomus daviklius, pradedant įtampos monitoringu jūsų laive, baigiant specialiomis apyrankėmis kiekvienam keleiviui siekiant informuoti kapitoną arba jo artimus apie iškritusius už borto žmones ir užgesinti varikį.

Kalbant apie kameras, svarbu paminėti kad labai priklauso jų nauda nuo parametrų. Dažna marinoje stovinti kamera negali suteikti galimybės atpažinti žmogaus iš 10 metrų, o nakties metu rodo juodai baltą vaizdą, už kurį policijos pareigūnai nepadėkos. Todėl jos dažnu atveju atlieka labiau marinos monitoringo funkciją nei apsaugo nuo vagių.

Jeigu kalbėti apie GPS sistemas, jos dažnai būna pakankamai didelės ir sunkiai leidžia apsaugoti smulkius daiktus. Papildomai jos reiklios energijai ir koks Kinietiškas super produktas nusodins jūsų akumuliatorių greičiau, nei spėsite išplaukti pirmą kartą. Pramoninės gamybos produktai dažnai kenčia nuo tos pačios problemos, ir labiau tinka laivams stovintiems marinose su galimybe pasijungti į elektros tinklą. Bet kiekvienoje taisyklėje yra savo išligos, ir apie naudingus ir veikiančius elektroninius sprendimus papasakosim mūsų straipsniuose.

Reklama
Panašus straipsniai
- Advertisment -

Populiariausi