Šeštadienis, 27 balandžio, 2024
PradžiaTEISĖTaisyklės lavai/kateriaiAr galioja Lenkiškos teisės Lietuvoje?

Ar galioja Lenkiškos teisės Lietuvoje?

- Advertisement -

Amžinos kovos

Pastaruosius 5 metus tema su Lenkiškom teisėm vandens telkiniuose iškyla prieš kiekvieną sezoną kaip feniksas iš pelenų. O pagrindinė šių diskusijų varomoji jėga yra lengvas šių teisių „nusipirkimas” per savaitgalį. Internete apstu skelbimų siūlančių gauti Lenkišką laivavedžio pažymėjimą per savaitgalį. Mokslus praveda per vieną – dvi dienas ir savo rankose jau laikote išsvajotą dokumentą.

Kodėl perka Lenkiškas laivavedžių teises?

Na akivaizdu kad yra kelios priežastys, kurios pastumia žmones pirkti šiais teises. Kitaip sunku pavadinti šį procesą, nes per vieną dieną kažin ar įmanoma išmokyti navigacijos, locijos, ir panašių dalykų ir dar praktiškai išmokti plaukti. Nes lyginant su Lietuviškais mokslais, kurie trunka 4-6 savaites žmonės „sutaupo”, savo saugumo kaina, tikrai daug laiko. Antra priežastis tai kaina, nes dažnu atveju šių teisių kaina yra šiek tiek mažesnė nei Lietuviškų. Tai gi toks „kokteilis” tampa labai patraukliu, ypač žinant, kad žmonės savo visada nori gauti čia ir dabar. Ir įtikinti garsiais tarpininku pažadais apie Europos Sąjungą ir bendrus įstatymus, neklausia savęs ar galioja Lenkiškos teisės Lietuvoje.

Įstatyminis reguliavimas

Deja Europos Sąjunga neturi bendro teisės akto, kuris reglamentuotu laivavedžių teisių reguliavimą. Tiesa sakant su vairuotojų teisėm situacija buvo panaši iki tam tikro laiko. Pagrindinis teisės aktas, kuriuo remiantis ,Europos ir ne tik, valstybės pripažįsta tarpusavio išduotas laivavedžių teises yra Jungtinių Tautų ekonomikos komisijos Europai išleista rezoliucija Nr. 40. Šią rezoliuciją yra pasirašiusios 22 narės iš 56. Šią rezoliuciją yra pasirašiusios ir pripažįsta vieną kitos išduotas laivavedžių teises šios šalys:

Austrija
Baltarusija
Belgija
Bulgarija
Kroatija
Čekija
Suomija
Vokietija
Rumunija
Airija
Latvija
Lietuva
Liuksemburgas
Olandija
Norvegija
Rumunija
Serbija
Slovakija
Pietų Afrika
Šveicarija
Ukraina
Anglija

Reguliuojančių įstaigų pozicija

LTSA 2023 vasarą paskelbę savo oficialią poziciją, kurios pagrindinė teze buvo, kad Lenkija nepasirašius 40 rezoliucijos. Ir jeigu dokumente nenurodyta, kad dokumentas tarptautinis, jis negalioja Lietuvos vandenyse. Taipogi, skirtinguose šaltiniuose buvo paminėta, kad LTSA neturi galimybės patikrinti dokumento autentiškumo.

Lenkijos Sporto ir turizmo ministerija yra pateikus savo oficialų išaiškinimą, kurio pagrindinės tezes teigia, kad:

Jokie kitų šalių teisės aktai neįpareigoja tų šalių pripažinti Lenkijoje išduotus laivavedžių pažymėjimus. Tuo tarpu vidiniai Lenkijos teisės aktai pripažįsta kitų šalių išduotus pažymėjimus, kuriuos galima naudoti pagal juose nurodytus apribojimus. Todėl kiekviena šalis gali pati spręsti ar Lenkijos laivavedžių pažymėjimai galioja tos šalie teritorijoje.

Ministerija pripažįsta, kad reikalavimai Lenkijos laivavedžiams prasilenkia su Jungtinių Tautų 40 rezoliucijos žinių apimtimi ir dažnu atveju neatitinka minimalių žinių poreikio. Taipogi ministerija teigia kad pradėjo šios rezoliucijos įinicijavimą ir tikėtina, kad netolimoje ateityje ją pasirašys. Beje svarbu paminėti, kad Lenkija ne vienintelė EU šalis nepasirašiusiu šios rezoliucijos. EU yra 13 šalių kurios neskuba pasirašyti šio dokumento.

Išvados

Šiam momentui LTSA turi pilną teisę teigti, kad Lenkiškos laivavedžių teisės negalioja Lietuvoje ir išrašyti baudą. Taipogi, pati Lenkija laikosi tokios pačios pozicijos. Ir tai patvirtina dažnos baudos Lenkams Vokietijos ir Olandijos vidaus vandenyse. Lenkai socialiniuose tinkluose patys rekomenduoja neplaukti su Lenkiškom vėliavom šiose šalyse, nes kontrolė Vokietijoje prisistato iškarto.


Reklama
Panašus straipsniai
- Advertisment -

Populiariausi